Bibliografie
     

Boeken / Debet

ISBN: 9789026328824
BINDWIJZE: Paperback
OMVANG: P.
PRIJS: €12,50

In Debet wordt het geheim van de eetclub eindelijk ontrafelt.

Debet is de spannende thriller van bestsellerauteur Saskia Noort. Op een koude winternacht verongelukt tv-producent Michel Brouwers, waarna zijn echtgenote Karen ontdekt dat hun perfecte leven een gruwelijke leugen blijkt te zijn geweest. Om de waarheid boven tafel te krijgen moet ze terug naar de plek waar het allemaal begon: haar oude woonplaats Bergen en haar vriendengroep van toen, de eetclub.

Zijn handen omklemmen het stuur van zijn Audi allroad quattro alsof het een reddingsboei is. Hij beweegt zijn hoofd van links naar rechts en voelt zijn nek kraken. Zijn hele lijf dreunt van de adrenaline. Vechten. Hij doet het al jaren. Hij is het zo zat. Maar stilstaan is geen optie. Dan gaat hij er zeker aan. Er rest hem weinig keuze. Vluchten of overgave. De hele flikkerse zooi aan de politie geven. Met zijn duim draait hij aan het volumewieltje op het stuur. Zijn vingers tappen mee met de lijzige loungebeat. Eerst maar eens naar huis. Een biertje, een slaappil. Morgen ziet alles er anders uit. Zoals altijd. Morgen blijken er mogelijkheden te zijn die hij nu niet ziet. Nu ziet hij alleen de afgrond, waar hij in hoog tempo en zonder rem op afstevent.
Hij drukt het gaspedaal dieper in. Nog anderhalf uur. Thuis. Voor zover daar nog sprake van is.
De herrie van vanavond galmt na in zijn hersenpan. De grote finale. Wat een farce. En hij wist het. Hij wist het al toen hij eraan begon. Er zijn te veel talentenjachten en te weinig talenten. Het heeft geen zin een formule uit te melken tot de laatste zure druppel. Maar hij is het kwijt. Zijn talent, zijn inspiratie, zijn drive. Het is hem allemaal afgenomen. Hij is een geldmachine geworden. Net zoals de rest. Als hij denkt aan wie hij ooit was... hij kan het zich nauwelijks nog herinneren. Alsof het over een ander gaat, in een ander leven. Een oude vriend die hij uit het oog is verloren.
Hoe kom je terug bij jezelf? Dat is de vraag die hem het laatste jaar bezighoudt. Hoe vind ik die jongen terug, de lol, het plezier, de liefde, de overtuiging? Hij mist het.
Ooit hield hij van kamperen. De aardse geur van modder en gras kon hem dolgelukkig maken. Wakker worden van kwetterende vogels, het doek openritsen en met je slaperige hoofd een kop koffie zetten op de gasbrander. Hij verlangt ernaar. Het pure. Niet meer met een roffelend hart wakker liggen over aflossingen van torenhoge schulden. Verkopen die hap. Weg met die dure kutvilla. Waarom heeft hij dat in godsnaam allemaal gewild, ooit? Waarom kon hij geen genoegen nemen met wat er was? Hij zou de hele teringbende zo inruilen om terug te komen bij zichzelf. Bij de liefde. Bij Karen.
Hij doet er alles aan. Yoga. Meditatie. Haptonomie. Mindfulness. Helpt allemaal geen ene reet. De waarheid onder ogen zien, daar zal hij mee moeten beginnen. En de waarheid is dat hij heeft gefaald. Op elk terrein. Dat zijn leven in gevaar is. Dat hij met zijn rug tegen de muur staat. Ze hebben hem bij de ballen. Naar de politie stappen zou zelfmoord zijn.

"Terecht geëerd met de Meesterprijs van het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs."

NRC Handelsblad

"Pageturner!"

Marie Claire

"Bij de ontknoping gooit ze alle remmen los en, zoals het hoort bij een goede thriller, heeft Noort nog een paar fijne twists in petto."

Leeuwarder Courant

"Spannend, de plot is strak en er valt ook nog wat te lachen."

Algemeen Dagblad

"Saskia Noorts beste tot nu toe."

De Telegraaf ****

Debet boektrailer


RTL Late Night 6 juni 2014